Vår og tid for jazz

Våren nærmer seg med stormskritt og det er bare noen uker igjen til påske. Mange assosierer kanskje jazz med mørke vinterkvelder, der man sitter inne foran en knitrende peis med et glass rødvin og lytter til behagelig jazz fra radioen. Men det er faktisk nå som vår- og sommersesongen nærmer seg at det virkelig er tid for jazz. Over hele landet arrangeres det jazzfestivaler og konserter, noen av dem med tradisjoner som går flere tiår tilbake. Her skal vi se nærmere på noen av de største jazzfestivalene og andre jazzarrangermenter som er verdt å få med seg.

Kongsberg jazzfestival er norges største og har vært arrangert årlig siden 1964. Festivalen arrangeres hvert år i uke 27, som i år er første uken i juli, og i rekordår har det vært solgt opp i mot nesten 40 000 billetter. Denne festivalen er særlig kjent for sin nytenkende musikk, og har alltid et stort utvalg innen frijazz og improvisert musikk.

Moldejazz som arrangeres i uke 29, kan skryte av å være ikke bare Norges men Europas eldste jazzfestival. Selv om billettsalget er betydelig mindre enn på Kongsberg, kunne Moldejazz fra 1999 til 2017 skilte med status som jazzens knutepunktfestival.

Nattjazz i Bergen er også en av landets største jazzfestivaler, og går av stabelen samtidig som Festspillene i mai. Festivalen avholdes nå på USF verftet, gjerne med flere konserter på en kveld. En tur til vestlandets hovedstad i mai, vil kunne gi deg en fantastisk opplevelse av folkefest, jazz og et hav av ulike kultur- og konserttilbud innen alle sjangre på en og samme tid.

Om du ønsker å oppleve jazz utenom de fastlagte festivalene, kan du ta deg en tur til hovedstaden og oppleve jazz i Oslo når som helst på året. Byen har flere arenaer for jazz og blues innen alle sjangre med et stort utvalg av jazzbarer og jazzkafeer, med blant annet Victoria Nasjonale Jazzscene som i tillegg til å være arrangør for Oslo Jazzfestival, holder konserter hele året. Hold også et øye med programmet til Oslo Konserthus, hver lørdag arrangerer de jazzkafé i glasshuset. Der kan du i tillegg til spennende jazzmusikk, kose deg med deilig mat- og drikke i trivelige omgivelser.

Ha en jazzet vår!