Lys skaper stemning

Lange lyse sommerkvelder, og det som føles som enda lengre, mørke vinternetter. Vi liker å sette lys på tilværelsen. Det er lys inne og ute, alt fra koselige vinduslamper, downlights og uplights, tak- og veggbelysning. Det er ingen tvil som at lys skaper stemning, og det blir en koselig og romantisk stemning med litt dempet belysning. Lys skaper også trygghet – barna vil gjerne ha nattlys på barnerommet, de har hørt at monsteret under senga ikke tør å komme frem når det er lys på.

Så er det lys til party og fest, lysorgler og strobelys som hamrer i vei med musikken – når det blinkes med lysene før utestedet stenger og du ser hvordan alle egentlig ser ut – passe røde i øynene og slitne i blikket, detter trivselen ganske raskt et par hakk.

Alle som driver med film og foto vet hvor viktig lyssettingen er, for å få et godt resultat på bilder og film. Hadde alt fra romantiske filmer til skrekkfilmer vært filmet i et hvitt, flatt lys – hadde det meste av filmopplevelsen forsvunnet. En teater- eller konsertscene uten lys og lyseffekter hadde blitt en ganske tam opplevelse.

Belysning, og ikke minst riktig belysning er viktig enten vi skal utføre arbeid, studere eller sitte på skolebenken – mangel på riktig belysning gjør oss trette og slitne – lys er viktig. I dag er utvalget stort, og det å lyse opp i hus og hjem koster ikke all verden på strømregningen, med moderne LED-pærer i alt av lamper. Går du forbi en trivelig stue med koselige vinduslamper i smårutede vinduer en sommerkveld på Sørlandet, så er det verdt et ekstra blikk – lys skaper hygge.

Står du på trappene til å innrede et nytt hus, bruk litt tid på belysningen, en dinglende lyspære eller neonlys i stuetaket skaper ikke all verdens hygge. Lys kan også ha stor praktisk verdi, det hadde vært klønete å kjøre bil i mørket uten lys på bilen, eller båter på sjøen uten lanterner. Det spørs også om resultatet hadde blitt så bra, om ikke tannlegen og kirurgen hadde hatt spesialtilpasset belysning. Sett lys på hverdagen, og bruk lyset bevisst til å skape en trivelig og lun stemning i hus og hjem.