Lys i alle vindu

I Norge og Norden, ja sikkert flere andre steder også, så liker vi å ha det lyst og trivelig innendørs. Spesielt vinterstid naturligvis, men selv på litt dunkle sommerkvelder slår vi på lyset, selv i rom vi ikke bruker. Det skal skinne lys fra alle vinduer, ser jo flott ut fra utsiden når lyset skinner ut fra smårutede vinduer i et gammelt gårdshus på landet – eller ut av panoramavinduene i et moderne villastrøk, for den saks skyld. Strømprisene ser ikke ut til å ha noen påvirkning på lysbruken, men så er det ikke det store forbruket av en moderne LED-lampe heller.

Etter å ha reist en god del i forskjellige deler av verden, så er denne norske, tror jeg begrenser det til den norske for selv i Danmark er det annerledes, men denne norske lysbruken er litt særegen. God business for lampebransjen selvfølgelig, mange som skal ha tak- og vegglys, det er lys ute og inne, vi elsker vinduslamper, gjerne en i hver stuevindu og på kjøkkenet, ja stort sett overalt, enten de henger eller står i vindusposten. Er dette et velstandsfenomen? Lyser vi opp bare for kosen sin del? Skal vi holde skrømt og underjordiske på trygg avstand fra heimen? Hvor kommer denne tradisjonen ifra? Har forsøkt å søke rundt på nettet etter svar på denne litt særnorske adferden, men har ikke funnet så mange som har filosofert voldsomt rundt fenomenet.

Ta deg en tur nedover i Europa, både på landsbygda og små landsbyer i Tyskland, Italia, Spania og ikke minst Frankrike – i Frankrike er det stupmørkt i husene, ettersom bygningsmassen ikke har forandret seg stort på flere hundre år, virker det nesten som de har blendet helt ned og venter på neste bombetokt – ikke mindre enn 80 år siden den slags var aktuelt. Det er Ikke en lysstråle slipper ut, det er jo nesten litt skummelt. Har bodd ute på landsbygda i Spania noen år, der kom naboen innom ved juletider og spurte, hvorfor i all verden har dere vinduslys, var det noe religiøst dette? For å holde unna onde ånder kanskje – skjønte ikke helt hva de mente, men lys i vinduene på disse trakter var altså ganske oppsiktsvekkende i nabolaget. Har du et minutt til overs neste kveld det tennes lys i de tusen hjem, så kan det jo være en lys idé å spørre seg selv, hvorfor vi gjør som vi gjør…