Hjemmelaget vin
Sol og sommer, svaberg og en lun vik med en liten strand, nyplukkede jordbær. Myggen og kleggen biter villig ved et lite fjellvann mens bålet knitrer i takt med ørreten som vaker i solnedgangen. Nykokte reker på bryggekanten et sted på Sørlandet mens måkene duver lett på blankstilla, det er sol, varme i været, sommeren er endelig her. Ikke alle er bestandig like heldige med været, Norge er et langstrakt land der alskens værsystemer helt fra Sør-Atlanteren til lokale forhold er rause med både vind og regn også i sommermånedene. Regn på Vestlandet og et kuldegufs fra polarområdene som gjerne kan gi et melisdryss på fjelltoppene i nord, selv om kalenderen insisterer på at det er fellesferie.
Om det er jordbær, nytrukken makrell fra svabergene eller ørret fra et fjellvann som trenger akkompagnement… hvorfor ikke prøve litt hjemmelaget vin i glasset? Det er mange muligheter, det finnes egne klubber for den slags der du får alt fra utstyr og ferdige konsentrater til å få satt en dunk. Ikke alltid like vellykket, det vet jeg av erfaring etter at kirsebærvinen stormgjæret på vaskerommet. Vaskerommet lignet mer på kulissene til en dårlig splatterfilm enn noe annet.
Mulighetene er derimot mange, istedenfor å kaste seg i gang med ferdigvare, kan det lages vin av mye vi har lokalt der vi bor langt mot nord, der dyrking av vindruer er forholdsvis begrenset sammenlignet med land litt lenger sør på kontinentet. Men vi har bær, masse bær – røde og blå, vi har plommer, epler og løvetann! Ja, den foraktede løvetannen vi betrakter som ugress, og som har en innbitt evne til å vokse alle mulige steder, ruinerer plenen, vokser i grøftekanter og overalt. Men blomstene på løvetannen kan brukes til å lage vin, faktisk er hele planten spiselig, mer å lese om det med et raskt søkt på Internett. Der fikk du plutselig noen ideer til kreative sommeraktiviteter som kan bli til noe smakfullt «noe attåt» til jordbærene, makrellen og fjellørreten. Litt senere utpå sensommeren og høsten, bugner naturen med fantastiske råvarer som fint kan passe til alt som ligger i vinstativet etter sommerens produksjon. Vinstativ med stor kapasitet må du ha om du har produksjonen i gang, flaskene må ligge skal resultatet bli bra og holdbarheten god. Pipler det inn litt luft på flaskene blir resultatet noe helt annet enn god vin. Der har du det, ny sommerhobby, hiv deg i gang med en egen årgang. God sommer!